Zima i kućni ljubimci

Briga o ljubimcima tijekom zimskih mjeseci vrlo je važna za zaštitu njihovog zdravlja i sprečavanje pojave raznih bolesti.

Kad je riječ o kućnim ljubimcima i utjecaju zime na njih, ljudi općenito prvo pomisle na pse jer su oni zajedno sa svojim vlasnikom najčešće izloženi naglim promjenama temperature i svim ostalim zimskim radostima i neugodnostima koje zima pruža. Tu su i oni psi koji nisu te sreće da borave 24 sata u kući ili stanu nego većinu svog vremena provode na dvorištu i boksovima.

Ako je vaš pas jedan od onih manje sretnih pasa i većinu vremena provodi na dvorištu i spava u kućici ili boksu obavezno morate provjeriti da su zidovi nastambe i posebice krov, dobro izolirani i nepropusni. Nemojte pretjerivati u veličini kućice jer što je kućica veća to ju je teže zagrijati, stoga veličina mora biti proporcionalna veličini psa jer će pas vlastitom toplinom lakše zagrijati manji prostor. Pod u kućici mora uvijek biti suh. Ulaz u kućicu okrenite prema jugu kako biste spriječili ulazak hladnog sjeverca u nastambu. Ležaj mora biti uzdignut od poda kako bi zrak mogao cirkulirati, u ležaj stavite dodatnu deku ili neki jastuk. Psi koji spavaju na podu, posebice na betonu, puno češće obolijevaju od raznoraznih oboljenja zglobova, posebice u starijoj dobi. Redovito kontrolirajte ima li vaš pas svježe vode, hranu i vodu stavljajte negdje u zavjetrinu kako se ne bi smrzavala i u posudu sa vodom stavite neku manju lopticu koja će otežati smrzavanje vode u posudi ako ipak ne stignete zamijeniti vodu. Pokušajte po svaku cijenu izbjeći metalne posudice za hranu i vodu jer metal, kad se ohladi, postaje ljepljiv!
Psi koji većinu vremena provode vani troše više energije na održavanje tjelesne temperature, pa im u skladu sa vremenskim prilikama treba povećati obroke i davati im kvalitetnu i kaloričniju hranu.

Ako vaš pas spada u skupinu onih koji ne spavaju u kućici na dvorištu već u toplom stanu sa vama onda morate biti svjesni da oni nisu navikli na nagle temperaturne promjene. Ako ste vlasnik psa sa kratkom dlakom ili neke od malih pasmina pasa kao što su maltezer, jorkshirski terijer, pinč, mops, pudl itd., bez oklijevanja obucite svom ljubimcu kaputić koji će osim što će ga ugrijati ujedno i zaštititi dlaku od močenja i prljanja. Kod pasa koji imaju gustu dlaku koja ih štiti od zime kaputići nisu potrebni, ali je zato potrebno redovito održavati dlaku češljanjem i četkanjem. Na taj način otklanjamo staru dlaku, masiramo kožu i time istovremeno poboljšavamo rast nove dlake. Raščešljana i čista dlaka osigurava puno bolju toplinsku izolaciju. Poslije svake šetnje psa treba dobro obrisati ručnikom.

Psi su kao i ljudi, neki ne vole snijeg i nisu oduševljeni šetnjom po hladnome, ali velika većina se naprosto raspameti kad dođe na snijeg i počnu kopati po njemu i valjati se. Najčešća greška koju vlasnici u igri rade i nisu toga svjesni je grudanje sa psom. Snijeg osim što je hladan, može u sebi sadržavati mnoge bakterije, viruse i parazite jer većina njih vrlo dobro podnosi hladnoću tako da je to najbrži način da vaš ljubimac „uhvati“ upalu grla ili se čak teže razboli.Da biste izbjegli ovakve komplikacije u šetnju uvijek ponesite neku dobro vidljivu igračku koja će poslužiti umjesto grude snijega.Kad idete u dulje šetnje ponesite sa sobom neki stari ručnik ako se vaš ljubimac negdje neplanirano smoči da ga možete odmah obrisati kako biste izbjegli pothlađivanje. Isto tako, sa sobom obavezno ponesite i nekoliko kolačića za nagradu i bocu sa svježom vodom kako biste barem smanjili potrebu da vaš pas jede snijeg što, kao što smo rekli, nikako nije dobro.Možda je izjava koja slijedi malo subjektivna, ali naprosto ne mogu se oteti dojmu da iako je pas čovjekov „najbolji prijatelj“ mačka je kod većine vlasnika „ravnopravan član obitelji“ i najčešći kućni ljubimac, pa samim tim zaslužuje da sa kaže i par stvari posebno vezano za njih.
Poseban problem mačkama predstavlja centralno grijanje zbog kojeg dolazi do pojačanog linjanja što može uzrokovati nakupljanje velike količine dlaka u probavnom sustavu i mnoge komplikacije vezane uz probavu. Iz tog razloga bi bilo najbolje posaditi malo trave ili pšenice koju će one same po potrebi jesti i tako si olakšati probavi. Mace koje preko zimskog perioda ostaju cijelo vrijeme zatvorene u kući manje se kreću i sklonije su debljanju tako da treba pripaziti koliko jedu i po potrebi malo smanjiti obroke i povećati njihovu aktivnost tako što ćete se više igrati sa njima. Obavezno nabavite nekakvu grebalicu kako ne biste ostali bez nekog omiljenog komada namještaja.
Bilo bi dobro da joj omogućite neko povišeno mjesto sa kojeg će moći sve nadzirati i osigurajte joj neki skriveni kutak gdje će se moći sakriti jer mačke se vole zavlačiti i sakrivati.
Pijesak za nuždu redovito čistite i po mogućnosti nabavite posudu zatvorenog tipa kako maca ne bi razbacivala pijesak po stanu.
Mačke su društvene životinje i zato je jako bitno da uvijek imaju neku zanimaciju i da im nikad ne bude dosadno.
Ako pak imate macu koja izlazi van na dvorište morate biti jako pažljivi kad god sjedate u automobil jer se mace zbog topline vole zavlačiti u prostor motora automobila.
Na kraju vrlo je važno napomenuti da svoje ljubimce bez obzira radi li se o psima ili mačkama treba redovito cijepiti protiv zaraznih bolesti i štititi od parazita (od buha i krpelja jednom mjesečno, a od crijevnih parazita barem svaka 3 mjeseca). Uz sve navedeno zima će biti lijep i zabavan dio godine, u kojem ćete uživati i vi i vaš ljubimac jednako.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.